POSETIOCI

Imamo 197 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner
Baner

Povrtarstvo

Još članaka...

STENICA

Kosmopolitska vrsta, sa arealom rasprostiranja u suptropskim podruučjima Amerike, Afrike, Azije, Australije i Evrope. Veruje se da je poreklom iz Regiona istočne Afrike, odakle se proširila

Opširnije...

KOMPOST

Kompost nastaje mikrobiološkim razlaganjem različitih vrsta organskih materija ( biljnog porekla ) pri čemu je neophodno da je sav materijal zdrav i bez štetmh ostataka pesticida,

Opširnije...

KUPUSNJAČE / DELTA AGRAR

BanerNajznačajnije bolesti kupusa. Plamenjača kupusa (Peronospora parasitica) u godinama sa vlažnim i prohladnim letom zapažene su štete na jesenjem kupusu za proizvodnju glavica.


Simptomi se ispoljavaju na svim nadzemnim delovima. Kotiledoni listovi požute i venu, osuše se i opadaju.

Na starijim listovima javljaju se krupne žute uglaste pege, oivičene lisnom nervaturom. Plamenjača se prvo javlja na starijem donjem lišću i širi se od ivice prema glavnom lisnom nervu. Potrebno je primenjivati najmanje trogodišnji plodored i uklanjati korove iz familije Brassicaceae. U cilju boljeg provetravanja treba voditi računa o razmaku između redova, a kupus gajiti na osunčanim terenima.

Crna pegavost kupusnjača (Alternaria brassicae)

Zbog propadanja lisne mase smanjen je prinos biljaka, a u semenskoj proizvodnji i prinos semena.

Nekrozom zahvaćene ljuske ostaju bez semena ili su ona štura i neklijava. Prvi simpto- mi se mogu pojaviti već i na mladim biljkama rasada. Oni su u vidu sitnih tamnih pega na stablu klijanaca koje prouzrokuju njihovo poleganje. Na obolelom donjem lišću starijih biljaka nastaju lokalne pege u početku žućkaste, a onda tamnomrke boje nepravilnog oblika sa karakterističnim koncentričnim krugovima.

Mere zaštite podrazumevaju višegodišnji plodored, uklanjanje biljnih ostataka, uništavanje korova. Preventivno treba primenjivati fungicide kontaktnog delovanja, a pri pojavi prvih simptoma treba primeniti sistemične fungicide.

Suva trulež (Phoma lingam)

Ova gljiva se razvija na korenu i prizemnom delu stabla,kao i na nadzemnim biljnim delovima.

Prvi, najkarakterističniji simptom bolesti se javlja na prizemnom delu stabla jos u fazi rasada ili kratko nakon rasađivanja. Na obolelom stablu nastaje izdužena i duboka lezija oivičena naborima mrke boje.

Unutrašnjost pege je sivomrka sa piknidima (crnim telašcima). Pod teretom glavice stablo se lomi na mestu ozlede. Dezinfekcija semena kupusa se preporučuje kao obavezna mera pri gajenju kupusa.

Plodored u trajanju od najmanje četiri godine, i uklanjanje biljnih ostataka su značajne preventivne mere.

Pepelnica kupusa (Erysiphae cruciferarum)

Može se naći pri gajenju kupusa u plastenicima. Na licu lista obrazuju se bele okrugle kolonije gljive, koje se potom spajaju i zahvataju veći deo lisne mase. Zaraženo lišće požuti i opada. Postoje dva tipa simptoma: prvo se javlja nekroza spoljnog lišća sa jasnim brašnastim pegama što dovodi do formiranja sitnijih glavica kupusa, a drugi tip se ispoljava nekrozom unutrašnjeg lišća koje počinje sa vrha i širi se prema unutrašnjosti gde nastaje trulež. Značajne mere suzbijanja su plodored, uklanjanje biljnih ostataka i drenaža zemljišta.

autor:Služba za zaštitiu bilja DELTA AGRAR-a

STOLBUR PAPRIKE

Stolbur fitoplazama uglavnom zaražava biljke iz familije Solanaceae - krompir, paradajz, paprika i plavi patlidžan  Ova bolest je karakteristična za biljke gajene na polju.

Opširnije...

PATLIDŽAN

Jedini domaćin gljive Phomopsis vexans je plavi patlidžan. Ova gljiva NE parazitira paradajz i papriku. Bolest može značajno umanjiti prinos, kvalitet plodova

Opširnije...

ZAŠTITA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI

Suzbijanje bolesti, štetočina i korova u organskoj proizvodnji predstavlja vrlo veliki  problem jer nije dozvoljena primena hemijskih sredstava (pesticida) koji se, inače, primenjuju u konvencionalnoj

Opširnije...

KRASTAVAC I BOLESTI/ DELTA

BanerNajznačajnije bolesti krastavca. Plamenjača krastavca (Pseudoperonospora cubensis) Ovo je ekonomski najznačajniji patogen krastavca.

Opširnije...

PARADAJZ CRNA PEGAVOST

Tokom protekle nedelje stvoreni su uslovi za razvoj bolesti Crne pegavosti na povrtarskim kulturama, naročito paradajza u polju. Crna pegavost (Alternaria solani)‏. Simptomi se javljaju na svim biljnim oganima.

Opširnije...

PRAZILUK RASAD

Februar je pravo vreme sadnje. Praziluk je pored crnog i belog luka najzastupljenija vrsta luka kod nas. Poseduje visok sadržaj belančevina, bogat je šećerom, mineralnim materijama i vitaminima.

Opširnije...

VLAŽNA TRULEŽ

Prouzrokovač: Erwinia carotovora ssp. Rasprostranjena je gotovo u svim krajevima sveta,posebno tamo gde se gaje korenasto-krtolaste biljke. Najčešće se javlja na mrkvi odakle potiče naziv bolesti "carotovora". Prouzrokovač vlažne truleži može da pričini velike štete

Opširnije...

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 17
Sadržaj : 5031
Broj pregleda članka : 4492384

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...
 
KAMENA GORA

 

Opširnije...