KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 45 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

OPASNO BILJE

Na našim travnjacima mogu biti prisutne određene biljne vrste koje mogu imati štetna dejstva na životinje. Biljke mogu sadržati jednu ili više otrovnih materija, koje se mogu nalaziti u celoj biljci ili što je veoma češće u pojedinim delovima biljke. Biljke koje mogu imati štetno dejstvo:

 


 

1. Prolevak (Gratiola officinalis L.) Višegodišnja biljka, stablo uspravno visoka od 20 do 60 cm, slabo razgranato. Cvetovi su beli, cveta od juna do avgusta, raste na livadama pored potoka i močvarnim terenima. Biljka sadrži alkaloide, koji su naj otrovniji za konje i goveda. Simptomi trovanja ovom biljkom: povraćanje, krvavi proliv i pojava krvi mokraći. Mleko krava koje su kozumirale ovu biljku ima gorak ukus.

 

 

 

2. Mrazovac (Colchicum autumnale L.) Višegodišnja biljka sa krtolastom lukovicom. Cvetovi su svetlo ljubičastoružičasti, razvijaju se u jesen. Raste na livadama i pašnja cima. Otrovni sastojak Kolhicin se nalazi u cvetu, zrelom semenu i krtolama. Kolhicin deluje 2 do 5 h posle konzumiranja. Trovanja su najčešća u maju i junu kada seme sazreva. Kod trova - nja Mrazovcem prvi simptom je grebanje u grlu, smetnje pri gutanju, nakon čega dolazi do mučnine, povraćanja, vodenastog proliva, kao i pojave krvi u mokraći. Ukoliko se trovanje ne sanira može nastupiti i smrt životinje (od 2 do 5 dana).


3. Mlečika (Euphorbia cyparissias) Višegodišnja bilka visine do 50cm, sivo zelena, stablo uspravno, listovi sedeći gusto raspoređeni. Cela biljka je otrovna jer sadrži euforbin. Sušenjem se smanuje otrovnost, pa je njeno prisustvo u senu bezopasno. Toksične materije koje se nalaze u soku mlečike izazivaju upalu  kože, i mogu uticati na boju, ukus, miris mleka, mlečnih proizvoda.


Nebojša Đurić, dipl.ing.

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5439
Broj pregleda članka : 5186703

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...