KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 352 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

VIŠNJA BERBA

BERBA višnje je jako bitna s obzirom na njenu višestruku namenu .Momenat berbe zavisi od namene pa se preporučuje svakodnevno merenje suvih materja neposredni pred berbu. Višnja se bere između

fiziološke i tehnološke zrelosti kada plod dobije intenzivno crvenu boju sa svojstvenom aromom mirisom i ukusom za datu sortu.Plod višnje sazreva istovremeno pa berbu treba obaviti u što kraćem vremenskom intervalu.Prilikom berbe ne sme se dozvoliti da plod prezri i omekša jer brzo puca pri čemu gubi najkvalitetniji deo a
ne sme biti ni zelen što znači da sadržaj suvih materija nije zadovoljavajući.


 

 

Plodovi višnje beru se na dva načina:
- Ručno
- Pomoću vibracionog tresača


Ručna berba preporučuje se kada su plodovi namenjeni tržištu za svežu potrošnju. Nedostatak ovog postupka je što dugo traje i što je potreban veliki broj berača da bi se posao završio na vreme. Ovaj način berbe preporučuje se isključivo na malim plantažama.


Berba pomoću vibracionih tresača traje mnogo kraće a koristi se za berbu na velikim plantažama.Zbog  tanke pokožice koja veoma lako puca i gubi se na kvalitetu , plodo ve višnje ne treba brati po jakom suncu, kao ni po kiši jer mokri plodovi brzo trule.Višnju treba brati po oblačnom i suvom vremenu.
Plodove višnje namenjene za svežu potrošnju brati sa peteljkom a za industrijsku preradu ili smrzavanje bez peteljke .Obrane plodove za svežu potrošnju stavljati u ambalažu t.j. gajbice iz koje se prodaju na tržištu.


TRANSPORT plodova višnje od mesta berbe do sabirnog mesta treba obaviti u što kraćem vremenskom roku i nikako u vreme visokih temperatura što može imati katastrofalne posledice na kvalitet ploda višnje. Preporučuje se da se plodovi od mesta berbe do sabirnog mesta prevezu hladnjačama a ako to nije moguće najbolje u kasnim večenjim satima, kada se temperatura spusti.

Gajenje višnje karakteriše nažalost, kao i u mnogim voćnjacima odsustvo navodnjavanja. Rodnost višnje je i pored sušnog perioda u prvom delu vegetacije veoma dobra, što se delom može pripisati i dovoljnoj akumulaciji vlage u toku zimskih meseci.

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5449
Broj pregleda članka : 5199166

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...