KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 148 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

SISTEM "KAP PO KAP"

Korišćenjem sistema "kap po kap" može posle izvesnog vremena dovesti do začepljenja kapaljki. To zavisi od kvaliteta vode i njene čistoće, korišćenja vodotopivih đubriva za prihranu voća, trajanja zalivnih normi.Čestice koje se talože u cevima potiču od nekoliko izvora i mogu biti organskog i hemijskog porekla.Za njihovo sprečavanje da dođu u laterale koriste se filteri.  Zbog visokih troškova uklanjanja sitnih čestica,

filteri koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji obično su dizajnirani tako da otklone čestice čiji je prečnik za oko 20% veći od prečnika otvora na kapljačima. Stoga, filterima se ne mogu otkloniti čestice gline, praha  i finog peska. Iako su ove čestice dovoljno male da izađu kroz otvor kapljača one ipak mogu da izazovu njihovo začepljenje ukoliko su prisutne u dovoljnom broju. Kroz filtere one mogu prolaziti pojedinačno, ali se kasnije mogu mešusobno slepiti i dovesti do začepljenja kapljača. Pored peska u lateralima se mogu naći i sitne alge, bakterije, kao i ostaci hemijskih sredstava od upotrebe vodotopivih đubriva.

Zbog svega ovoga vrlo je bitno ispirati zalivni sistem.

Cevi i laterali sistema za navodnjavanje ispiraju se tako što se tokom rada sistema njihovi krajevi otvore i pusti da voda ističe zajedno sa nagomilanim česticama. Cilj ispiranja jeste da voda isteče sa dovoljnom brzinom protoka tako da se sve prisutne nataložene supstance otklone iz sistema. Od velike je važnosti da se prilikom ispiranja posmatra vrsta i količina nagomilanih ostataka, i najefikasnije je da se za to koriste bele platične kante ili neki drugi sud koji će se odmah prihvatiti voda čim se otvore krajevi sistema. Ukoliko iz cevi izlaze velike količine nataloženog materijala onda je neophodno sistem ispirati češće, a ukoliko je količina taloga mala treba povećati intervale između ispiranja.
Vrlo je bitno da se redovno sakuplja i posmatra isprani talog pošto se vremenom može menjati i kvalitet vode, što zahteva izmene u učestalosti ispiranja. Ispiranje treba da traje sve dok iz cevi ne počne da ističe čista voda, minut ili dva je sasvim dovoljno pošto se ostaci uglavnom talože na krajevima.

Postoje i hemijska sredstva,kiseline, koje se koriste za čišćenje sistema, ali su dosta  skupe, teško se primenjuju i nisu sto posto efikasne, zato se preporučuje kao najeftinji način ispiranje sistema.

PSS Šabac   dipl.ing. Milorad Jocković

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5462
Broj pregleda članka : 5229539

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...