KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 127 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

ZELENA ISPAŠA, nadimanje

 

Kako bi se zemljišne površine što bolje iskoristile i dale što je moguće veći prinos neophodno je pažljivo isplanirati šta ćemo na tom zemljištu gajiti. Za ishranu goveda poznato je da dnevni obrok mora imati kako kabastu hranu ( seno, trava, silaža) tako i koncentro - vanu zrnastu hranu (ječam, ovas, kukuruz, soja, suncokret)...

 

Svaka farma u zavisnosti od broja krava i junica mora isplanirati zemljišnu površinu na kojoj će se svakodnevno u vegetacionom periodu biljke napasati grla.

Ovo je važno iz više razloga:
  • -pravilno korišćenje pašnjaka
  • -očuvanje zdravlja žiivotinje
  • -povećanje reproduktivne sposobnosti grla (plodnost).
  • -prirodno đubrenje pašnjaka
  • -povećanje dugovečnosti krava
  • -smanjenje utroška radne snage oko pripremanja stočne hrane, čišćenje objekta za smeštaj grla, muže, manji izdaci za veterinarske usluge i drugo.

Pošto smo konstatovali najveće prednosti pašnjačkog načina držanja goveda mora se voditi računa da ti isti pašnjaci moraju biti zasnovani od trava koje su otporne na gaženje i čupanje.
Istovremeno te trave moraju davati velike prinose zelene mase kako bi se zemljišne površine maksimalno iskoristile.

Da bi se "bezbrižno" mogla čuvati stoka na okupu najefikasniji sistem je električni pastir. Upravo to Vam nudi firma "Clair"- Novi Sad.

U njihovoj bogatoj ponudi su aparati koji čuvaju sve vrste domaćih životinja.Jedan od aparata je i Pastir Ranger N60 (230V).

Ukupna moguća dužina ograde je 100 KILOMETARA!! napajanje je na napon 220-230V,napona 8.500 volti.

Pregonski pašnjaci se naj češće ograđuju žičanom ogradom koja je pod niskim naponom struje.Izvor struje predstavljaju baterije (akumulatori od 12v.) koje su dovoljne da proizvedu struju niskog napona. Isto tako ograda može biti i drvena, žičana ( obična) ili bilo kakva druga koja će sprečiti grla da napuste ograđen prostor predviđen za pašu. Kada se krave dovoljno napasu odlaze u staju gde se muzu i gde konzumiraju dovoljnu količinu koncentrovane hrane koja je dovoljna za visoku produkciju mleka.

Iz gore navedenog mo
že se zaključiti da prednosti ovakvog načina držanja krava tokom većeg dela godine (mart-novembar) ima daleko veće prednosti od držanja krava u staji, te možemo preporučiti masovno korišćenje pregonske ispaše. U našoj zemlji ima jako malo zemljišnih površina pod pregonskom ispašom, dok najveći broj farmera širom sveta ovaj način držanja goveda koristi više decenija.

Smatramo da bi i naše Ministarstvo poljoprivrede moglo uvesti subvenciju za svaki hektar pregonskog pašnjaka koji je adekvatno ograđen i zasejan adekvatnim travama. Ova mera bi znatno podigla rentabilnost proizvodnje mleka i odgoja priplodnog podmlatka što je osnov visoke proizvodnje.

Radovanović Branislav dipl. ing.

Sva stoka počinje da se hrani zelenom hranom pri čemu se mora voditi računa da ne dođe do nadimanja. Nadun kod životinja nastaje usljed naglog i prekomjernog nakupljanja gasova u buragu. Oboljenje najčešće prouzrokuje zelena ili hrana koja lako previre. Iskusni stočari znaju da u ishrani životinja treba izbjegavati rosnu travu, uvelu i vlažnu detelinu ili travu koja je nekoliko sati pokošena stajala na gomili. Uprkos tog saznanja ipak je u maju često nadimanje goveda i ovaca kada se stoka naglo počinje hraniti zelenom hranom. Nadun, svaki stočar mora da zna, valja što hitnije liječiti, jer naduta životinja vrlo brzo ugine usljed ugušenja. Najjednostavniji postupak za spašavanje ugroženih životinja je masaža obje slabine gužvama slame. Za vrijeme masaže prednji dio tijela životinje treba da je uzdignut, jer se tako omoguća va lakše izlaženje gasova iz buraga. Korisno je i polivanje slabina hladnom vodom i stavljanje ledenih oblo ga. Praktikuju se i razni načini izazivanja povraćanja.

Ako svi postupci ostanu bezuspješni, preporučuje se probadanje buraga. To se čini na najizbočenijem mjestu lijeve slabine posebnim šiljkom koji se naziva trokar, uz sredinu između posljednjeg rebra, kuka i leđnih pršljenova. Šiljak trokara prilikom uboda treba da je uperen prema laktu prednje desne noge. Mjesto uboda prethodno se mora ošišati i očistiti alkoholom. Ukoliko gasovi izlaze suviše naglo, njihov tok može se regulisati stavljanjem prsta na otvor trokara. Ovo je veoma važno učiniti jer ako se dozvoli naglo izlaženje gasova, nastaće poremećaj u radu srca i životinja se može onesvijestiti.

autor:Dejan Ilić

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5468
Broj pregleda članka : 5250509

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...