POSETIOCI

Imamo 146 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

RANI KUPUS

Rani kupus se rasađuje kada prođe opasnost od kasnih mrazeva, a to je obično krajem marta i proteže se tokom celog aprila. Za ranu proizvodnju treba odabrati snažan i dobro razvijen rasad.

Rasad u momentu rasađivanja treba da ima 5-6 dobro razvijenih listova. Pred sadnju je potrebno izvršiti površinsku pripremu zemljišta uz unošenje herbicida i startne količine NPK đubriva. Uspeh proizvodnje kupusa zavisi od ostvarenog broja biljaka na parceli, jer pri suviše gustoj sadnji biljke se izdužuju ,smanjuje se prečnik rozete i glavice, a produžava se vegetacija.

 

Najpoznatiji uzgajivači kupusa su iz Futoga. Ko još nije čuo za futoški kupus. Zaštite geografskog porekla te sorte prihvatilo se Udruženje „Futoški kupus“. Geografski položaj, klima i sastav zemljišta presudni su faktori u stvaranju ove od davnina poznate i nadaleko čuvene sorte. Futoški kupus, kroz vekove, trpi određene promene uslovljene klimatskim, prirodnim i ljudskim faktorima, ali je sva svoja kvalitetna svojstva zadržao i do danas.

"Erste banka" je uvidela značaj podrške vrednim članovima udruženja i svojim aktivnostima podržava projekat. Na taj način se pokazala kao društveno odgovorna kompanija koja pomaže društvo u kome obavlja svoju delatnost. Banka nudi poljoprivrednicima svoju podršku u vidu povoljnih kredita za dalji razvoj njihove proizvodnje.

Rane sorte se rasađuju sa razmakom od 40-50 cm između redova i 30-40 cm u redu. Ukoliko se kupus sadi suviše gusto onda formira sitnije glavice. Dubina sadnje zavisi od stanja useva,ali kupus se sadi uvek dublje(2-3 cm) nego što je rasad rastao u lejama,imajući u vidu da kupus ima sposobnost obrazovanja dopunskih korenčića.

Prihranjivanje kupusa ima poseban značaj, s obzirom na visoke zahteve za hranivima u toku čitave vegetacije. Od posebnog značaja je i prvo prihranjivanje koje se izvodi nepo - sredno posle sadnje (10-15 dana) što omogućava brži rast biljke, tj.formiranje i razvoj lisne rozete.

Neposredno posle sadnje,biljka najvise usvaja

  • azot sve do momenta obrazovanja glavice

  • .Fosfor biljka intenzivno usvaja pri obrazovanju glavice pa sve do kraja vegetacije,a

  • kalijum najviše u periodu rasta glavice

  • Prosečna količina mineralnih đubriva sa kojima treba kupus đubriti iznosi 120-130 kg/ha N,80-100 kg/ha P2O5 i 130-140 kg/ha K2O.

Visoka količina azota, a naročito pri kasnom prihranjivanju dovodi do produžavanja vegetacije,a veoma često i do pucanja glavice.

Od organskih đubriva najčešće se koristi stajnjak u količini 20-40 t/ ha.

Za ranu i srednje ranu proizvodnju stajnjak se rastura u jesen pred osnovnu obradu zemljišta,a za kasnu može se pri letnjoj obradi rasturiti zgoreli stajnjak u količini 10-20 t /ha.

PSSS Jagodina

Dipl.ing. Mira Miljković

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 6
Sadržaj : 5355
Broj pregleda članka : 4986816

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...