KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 41 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

UZGOJ ĆURKI

Sve više se obraća pažnja kvalitetu hrane koju koristimo. Meso ćurki je zdravstveno poželjno i čuva Vaše zdravlje. Ćurići se gaje na sličan način kao pilići ali ipak postoje određene razlike koje treba istaći.Ćurići su veći od pilića i znatno brže rastu pa im je zbog toga potrebno obezbediti 2-3 puta više podne površine, hranidbenog prostora,  prostora na pojilici, pod grejačem nego za pile.

 

Prvih nedelja ćurići su osetljiviji od pilića, lakše stradaju od hladnoće, promaje, vlage, kvašenja i drugih nepovoljnih uticaja. Tek kad ,, prebobaju,, u uzrastu oko 8 nedelja postaju izrazito otporni.

Ćurići prvih dana slabo vide i potrebna im je jaka svetlost da bi uočili hranu i vodu. Oni se za razliku od pilića, obavezno moraju učiti da jedu i piju.

Zahtevaju više toplote od pilića prvih dana, pa i nedelja. Minimalna temperatura koja se mora obezbediti jednodnevnim ćurićima je 35-38 stepeni C.

  • Osetljiviji su od pilića i na druge stresove,
  • buku,
  • neujednačenu osvetljenost prostorije,
  • lako se uznemire, uplaše i gomilaju, pa usled toga može doći do velikih gubitaka.

Zbog toga što rastu znatno brže od pilića zahtevaju  hranu bogatiju belančevinama, prve 4 nedelje i sa 28-30% proteina. U gajenju i tovu ćuraka higijena je apsolutno neophodna. Prostoriju u koju će se smestiti jednodnevni ćurići potrebno je temeljno očistiti, oprati i dezinfikovati.

Nekoliko dana pre useljenja, u prostoriju se unosi i po podu rasprostire čista i suva prostirka, a potom se unosi i raspoređuje predhodno očišćena i dezinfikovana oprema kao što su grejači, pojilice, hranilice i dr. Dobro je najmanje 2 dana pre useljenja obaviti fumiga ciju prostorije tj. dezinfekciju parama formaldehida. Najmanje 24 sata pre prijema prostoriju zagrejati na 35-38 stepeni.

Prvih dana je potrebno ćuriće veoma često nadgledati i kontrolisati da li se ugodno osećaju i da li uzimaju vodu i hranu. Ponašanje ćurića je najbolji način da se oceni koliko im odgovaraju uslovi gajenja. Hranu treba davati češće i u malim količinama, ali da je uvek imaju na raspolaganju. Pojilice treba svakodnevno prazniti, prati, dezinfikovati i puniti svežom vodom. Naročito je važno da prostirka bude suva i rastresita.Da bi ćurići brzo rasli i dobro iskorišćavali hranu,moraju se hraniti smešama koje sadrže sve potrebne sastojke (energija, belančevine, masne kiseline,  aminokiseline, vitamine, mineralne materije, mikroelemente i dr.).

Najpovoljnija smeša za ćurke je ona sa oko 40 različitih sastojaka. Zato se najbolje i najpotpunije smeše sa svim potrebnim sastojcima u potrebnim količinama i u najpovoljnijem odnosu, proizvode u fabrikama stočne hrane koje poseduju savremenu, automatizovanu i kompjuterizovanu opremu za ovu proizvodnju.

Za ishranu tovnih ćuraka u intenzivnom sistemu koristi se hrana u obliku peleta. U prve 4 nedelje su prečnika manjim  od 2 mm, a kasnije 3,2mm. Pošto su ćurke zrnojedi, u njihovoj ishrani treba izbegavati brašnaste smeše. Svaka selekcijska organizacija za hibrid koji proizvodi u uputstvu za tov ćuraka daje odgovarajuće normative ishrane

.Za napajanje mora se obezbediti čista, hemijski i bakteriološki ispravna voda za piće. Ćurke troše približno dvostruko više vode nego hrane, mada u vrelim letnjim danima ta potrošnja može biti i znatno veća.

PSSS Kragujevac  Dipl.ing.Vesna Vuksanović

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5450
Broj pregleda članka : 5201013

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...