KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 151 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

CO 2 U PLASTENIKU

Primjena ugljen-dioksida u zaštićenom prostoru, takozvano gasovanje, jedna je od specijalnih mjera njege. Stručnjaci ga smatraju i posebnim načinom đubrenja povrća i cvijeća.

Naime, biljke za fotosintezu koriste ovaj gas iz vazduha, u kojem je njegova koncentracija oko 0,03 procenata. Ako je manja, zaostaju u porastu. Suprotno, pri povoljnoj temperaturi, svjetlosti i vlazi, više ugljen-dioksida povoljno utiče na fotosintezu, a samim tim i na prinos i kvalitet povrća.  Biljke su snažnije, listovi zeleniji i krupniji, cvjetovi i plodovi se ranije formiraju… Ova mjera naročito je dobra za krastavac, papriku, salatu, boraniju, rotkvice i paradajz.

 

Gasovanje se primjenjuje u provjetrenom plaste - niku, kada je dan vedar i sunčan, najbolje oko podne, odnosno tokom četiri-pet sati najjače osvije - tljenosti. Tada je, inače, u zaštićenom prostoru najmanja koncentracija ugljen-dioksida, a najpovoljniji su toplotni uslovi. Nakon toga objekat ostaje zatvoren 20-24 sata. Pri tome se produžava dejstvo ovog gasa, čija se koncentracija povećava čak 10-20 puta.

Za ovu namjenu mogu da se koriste neka goriva, čist ugljen-dioksid u različitom agregatnom stanju, iz boca ili sistema, a i takozvani suvi led. To je ugljen-dioksid u čvrstom obliku koji isparava pri običnoj temperaturi i ne stvaraju se štetni sporedni produkti.

Stručnjaci ovu mjeru preporučuju u objektima koji se zagrijevaju vodom, električnom energijom ili parom. Međutim, u lejama u kojima se koristi bioenergetski materijal nema potrebe za dopunskim gasovanjem, jer se razlaganjem organske materije oslobađa dovoljno ugljen-dioksida za fotosintezu.

IZVOR:POLJOPRIVREDA I SELO

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5463
Broj pregleda članka : 5238606

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...