KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 204 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

PEPELNICA JABUKE

PEPELNICA -  voćke napada veliki broj štetočina i bolesti, pa se prema tome mora baš sada posvetiti najveća pažnja njihovom suzbijanju. Protiv ove  bolesti najbolje je izvršiti preventivnu zaštitu kontaktnim fungicidima.

Protiv štetočina, koji grizu, odnosno nagrizaju zelene delove voćaka upotrebljavaju se najčešće insekticidi iz grupe piretroida. Pošto napad lisnih vaši zna biti u mesecu maju vrlo jak, usled čega nastupa kovrdžanje listova, treba odmah početi suzbijati, jer se oni javljaju od proleća pa do jeseni. Za njihovo suzbijanje koristiti  insekticide iz grupe neonikotinoida.

Često ćemo među granama naći čitave gomile gusenica kukavičje suze, glogovca i gubara, zatim ćemo naići na nagrižene plodove ili pregrižene vrhove, koju čine gusenice mrazovca kod trešanja ili neke male zlatno zelene ili bakarno zlatne pipe kod šljiva i jabuka. Na kruškama, primećujemo lišće uvijeno poput cigare, koji savija mala zlatno zelena pipa tzv. cigaraš. Mnogi plodovi šljiva  budu izbušeni od šljivine ose. U vrhovima grana primećujemo zapretke  sa žućkastim crvima jabukovog moljca, koji napada jabuku i šljivu.

Osim štetočina pojavljuju se i gljivične bolesti. Na jabukama naročito na jednogodišnjim lastarima zapaža se sivo bela prevlaka, koju prouzrokuje pepelnica - prouzrokovač je gliva koja za svoj razvoj ne zahteva pojavu padavina, razvija se pri relativnoj vlažnosti vazduha iznad 75%,u temperaturnom opsegu 0d 4-30 stepeni C, pri čemu je optimum razvoja 20-22 stepena C.

Pepelnica jabuke - Porastom micelije koja je prezimela u tzv. belom mladaru obrazuju se konidiofore i konidije. Konidije se rasejavaju, klijaju i zaražavaju najmlađu lisnu masu. U ovom periodu dolazi do intenzivnog porasta lisne mase, i intenzivnog klijanja konidija na najmlađem lišću. Obilaskom terena ustanovljena je masovna pojava pepelnice na novostvorenoj lisnoj masi.

Smatra se da je vreme za infekciju pepelnicom povoljno tako da se preporučuje proizvođačima da urade tretman za pepelnicu nesistemičnim ili sistemi čnim preparatima.

Od nesistemika se preporučuje tretman elementarnim sumporom u dozi od 0,35-0,4 %

Preparati(Thiovit Jet,Microthiol disperz,Kumulus...)

Od sistemika to su sledeći preparati

Systane 240 EC u konc.0,02%

Nimrod 25 EC u konc. 0,05%

Topas 100-EC u konc.0,025%  --PIS Vojvodine


Na breskvama se primećuje kovrdžavost lista. Na plodovima koštičavog voća, naročito na vršnim granama  pojavljuje se sušenje grana koju prouzrokuje monilija. Na lišću jabušastog voća pojavljuju se crne pege fuzokladijuma, koji izaziva  krastavost plodova i pucanje kore na drvetu. Pojedini plodovi šljive se izdužuju, jer ih napada gljivična bolest koju nazivamo rogač. Na listu koštičavog voća  pojavljuju se smeđe crveno obrubljene pege, koje posle opadaju  i izazivaju šupljikavost lista, usled čega dolazi do ranog opadanja lišća.

Pored hemijskog suzbijanja nesmemo zaboraviti ni mehaničko uništavanje štetnih organizama. Recimo plodove šljive napadnute šljivinom osom, rogačem, trule i opale plodove  treba odmah sakupljati i uništavati. Naročito kada je u pitanju šljivina osa, jer crvi te ose izlaze iz opalih plodova i odlaze u zemlju na prezimljavanje. Zapredke moljaca na jabukama i šljivama, koji se nalaze u vrhovima grana treba orezati i spaliti.

Jasmina Jocković, dipl.ing.

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5468
Broj pregleda članka : 5249436

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...