KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 128 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

ISHRANA OVACA-LAKTACIJA

Mlečnost ovaca zavisi prvenstveno od njihove sposobnosti da proizvedu veću ili manju količinu mleka, što je određeno naslednošću i individualnim razvojem, a zatim od uslova i ishrane u kojima se grla nalaze. Odlučujići uticaj ipak ima ishrana grla, i to u periodu bremenitosti.Potrebna količina hrane i hranljivih materija obroka zavisi od telesne mase i broja fetusa koja ovca nosi, kao i potrebe hranljivih materija radi stvaranja telesnih rezervi i pripreme mlečne žlezde za sledeću laktaciju. Pravilnom, pre svega, dovoljnom ishranom od 4-5 meseca bremenitosti, utičemo i na obezbeđenje normalnog razvoja i rađanja zdrave i vitalne jagnjadi, kao i dobre mlečnosti majke. Ustanovljeno je da koli čina posisanog mleka ima veći uticaj na porast jagnjadi od samog sastava mleka, naročito u prvih mesec dana života.
Odmah po jagnjenju u laktaciji, potrebe ovaca u hranljivim materijama su veće nego što su za sjagnjene ovce, pogotovu što je u to vreme apetit grla slab i količina hrane koja ovca konzumira uglavnom nije dovoljna za pokrivanje potreba. Uobičajeno je da visoko mlečne ovce prvih nekoliko dana daju mnogo mleka, iako se nedovoljno hrane.
Praktićno, stvarne potrebne hranljive materije ne troše iz hrane, već iz svojih sopstvenih telesnih rezervi.

Pošto se ovo događa u kraćem vremenskom periodu, to bi pri dužoj nedovoljnoj ishrani ovaca dovelo do slabljenja kondicije i smanjenja proizvedene količine mleka, što bi se odrazilo i na porast i razvoj jagnjadi. Da se ovo ne bi desilo, potrebno je posebnu pažnju posvetiti ishrane u periodu pripreme za oplodnju i tokom bremenitosti, a naročito 2 meseca pred jagnjene u poslednjoj fazi bremenitosti ( četvrti i peti mesec), kada se potrebne količine energije i proteina povećavaju i za 50%
Za vreme jagnjenja ovca gubi mnogo tečnosti, pa je potrebno da se napaja čistom, mlakom vodom u količini od 1-1,5 litre, 1 čas posle jagnjenja. Dobro uhranjena ovca može se hraniti samo kvalitetnim senom, ali je važno da se što pre privikava na konzumiranje što veće količine hraniva

Obimna ishrana sočnom hranom, silažom i koncentratom može da dovede do oboljenja vimena (mastitisa). Na puni obrok, ovce treba prevoditi 4-5 dan nakon jagnjenja, postepenim povećanjem koncentrata sa najmanje 14% svarljivih proteina i silaže, uz kvalitetno seno po volji sa dodatkom mineralno-vitaminskuh smeša i bar 2 napajanja dnevno.


dipl ing Slavica Petrović

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5465
Broj pregleda članka : 5244762

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...