KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 148 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

KRTICA

Često nam pravi preobleme. Krtica je sisar iz roda bubojeda. Ova životinja je zaštićena zakonom kod nas, a i u drugim evropskim zemljama. Ovo je jedna živahna i okretna životinja. Hrani se isključivo životinjskom hranom – kišnim glistama, insektima i njihovim larvama, pa i ostalim beskičmenjacima. Dnevno pojede količinu hrane veću od sopstvene težine. Zbog ovako intenzivnog metabolizma ne može duže od 6 sati ostati bez hrane – malaksa i ugine od gladi. Odrasla krtica je 12-15 cm duga, valjkastog tela prekrivena crnim krznom. Glava je usko srasla sa telom i ima dobro razvijenu rilicu i prednje noge pomoću kojih veoma brzo pravi hodnike kroz zemlju. Na neobrađenim površinama na dubini od 60 cm pravi legla u kojima ženka rađa 3-5 mladih koji brzo rastu i napuštaju leglo. Krtice se međusobno ne trpe, osim za vreme parenja i kratkog vremena ishrane mladih.

 

Obzirom da se krtica hrani insektima, ne nanosi direktne štete usevima već i pozitivno deluje uništa-vajući ostale štetočine. Ali, indirektne štete mogu biti toliko velike da njeno prisustvo u usevima svakako nije poželjno. Ona kopajući tunele podriva i oštećuje korenov sistem zeljastih biljaka i često dovodi do njihovog sušenja. Najveće štete nanosi povrtarskim kulturama, mada ni ratarske nisu  pošteđene. Ogromne štete mogu nastati i u zaštićenim prostorima gde izbacivanjem zemlje može da uništi mlad rasad.

SUZBIJANJE I TEHNIKA RASTERIVANJA

Prvi korak je za većinu postupaka utvrđivanje mesta gde je jazbina krtice. Nakon toga se preduzima utabavanje krtičnjaka i zatvaranje tunela. Krtica mora da otkopava tunele i ponovo formira krtičnjake da bi se mogla slobodno kretati. Tada je lako utvrditi gde se ona nalazi, pa se može uhvatiti i kako zakon nalaže odneti i pustiti u slobodno polje.

Protiv krtice se prvenstveno primenjuju fumiganti u obliku tableta i peleta na bazi aluminijum fosfida koji u kontaktu sa zemljišnom vlagom oslobađa gas fosfin. Preporučena je primena 1 tablete na 4 metra, tako da je za površinu koju pokriva krtica potrebno oko 150 tableta.

Takođe se mogu nabaviti i zapaljive patrone sa ugljenmonoksidom, ali one na većim površina - ma ne daju dobre rezultate. Prilikom njihovog postavljanja mora se biti sistematičan i brz, obzirom da uznemirena krtica brzo može napustiti hodnike, a da bi mera imala efekta potreban je produžen period udisanja gasa.

REPELENTI

·  Fizički : drobljeno staklo, loptice sa ekserima...

·  Olfaktorni (sredstva sa uznemirujućim mirisom)

-  naftalin, karbid, formalin, nafta

-  komercijalna sredstva na bazi mirisa mokraće i analnih sekreta mesoždera

-  miris peperminta i ustajalog koštanog ulja

Ubacuje se 1-2 kom natopljene tkanine po metru površine. Efekti traju oko mesec dana.

· Audiovibraciona sredstva – efikasnost im je različita, a bez gusto postavljenih uređaja koji stalno moraju biti u funkciji nema dobrih rezultata.

Efikasnim se pokazalo samo ukopavanje zaštitne mreže na dubinu 120-150 cm.

Veselinka Čorbić  dipl.ing

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5463
Broj pregleda članka : 5235129

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...