KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 97 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

KOVRDŽAVOST LISTA

BRESKVA U  JESEN. .Posetite svoje plantaže bresaka i proverite stanje pupoljaka. Taphrina deformans je vrlo karakteristična i lako uočljiva bolest breskve.Rasprostranjena je širom sveta, gde god se breskva gaji.U našoj zemlji se javlja svake godine

i za nju je karakteristično što nakon ostvarenja infekcije ne postoji način da se zaraza spreči.

Može da nanese velike štete, propadanje lišća, ploda, smanjenje rodnosti za narednu godinu a može da dovede i do iznurivanja voćaka koje ostaju podložne izmrzavanju i napadu drugih patogena. Sve ovo doprinosi kraćem životnom veku breskve.

Simptomi se ispoljavaju na svim zeljastim delovima breskve: listu, letorastima, cvetu, plodu. Najznačajnije i najuočljivije posledice su na listu. Zaraženi list se naglo deformiše, dolazi do hipertrofije (nagli porast tkiva zbog uvećanja broja i veličine ćelija) i hiperplazije (nagli porast biljke ili dela biljke zbog povećane deobe ćelija). Sve ovo dovodi do potpune deformacije lista koje se nabora i ukovrdža, po čemu je bolest i dobila ime.

Do ispoljavanja simptoma dolazi mesec dana nakon infekcije. Delovi lista koji su oboleli potpuno gube hlorofl, postaju zelenožuti, a kod nekih sorti se pojavljuje crvenkasto-ljubičasta boja mezofila. Svi zaraženi listovi krajem proleća postaju prekriveni sivkastom prevlakom koja predstavlja sporonosne organe gljive. Nekoliko nedelja posle zaraze opadaju. Međutim, ti opali listovi tokom juna i jula meseca bivaju zamenjeni novim prirastom, što dodatno iscrpljuje biljku. Bolest se može javiti i na cvetovima i plodu, što dovodi do njihovog opadanja, a to se direktno odražava na prinos. Toplo i suvo vreme pogoduje bržem propadanju biljaka.

Breskva je najosetljivija prema ovoj bolesti u fazi bubrenja pa do otvaranja pupoljaka pogotovo ako je u tom periodu prohladno i vlažno vreme. Tada spore klijaju i inficiraju mlade listove i cvetne pupoljke. Optimalna temperatura za ostva renje zaraze je od 15-21 0C a za razvoj bolesti 20 0C, uz kišovito vreme. Ukoliko je zima blaga uz temperature iznad 0 0C do infekcije može doći i u januaru mesecu a simptomi se mogu uočiti već u februaru.


Ova bolest se veoma uspešno suzbija fungicidima, naravno, ukoliko se tretiranje obavi u pravom momentu. Odmah po pojavljivanju „zelene tačke“ treba istretirati zasade. Ovaj „pravi“ momenat za prskanje nije svuda isti, što zavisi od vremenskih uslova kao i ekspozicije terena. Zato je presudan vizuelni pregled jer se na osnovu njega jasno može oceniti kada treba obaviti zaštitu kako bi se sprečile primarne infekcije.

Osnovu kvalitetne zaštite predstavlja prskanje bakarnim preparatima u vreme zimskog mirovanja. Može se prskati u  jesen, po opadanju lišća ili u proleće, posle obavljene rezidbe. Često se praktikuje tretiranje u jesen kada još uvek ima „suvih“ dana jer se dešava da u proleće bude kišovito vreme, baš u ključnim momentima, pa nije moguće ući u zasad i obaviti zaštitu.

Zimsko tretiranje se vrši bakarnim preparatima, i to je obavezna mera, pogotovo ukoliko je u prethodnoj godini bila jača infekcija jer se vitalnost spora ove gljive može održati i više od dve godine. Poželjno je obaviti dva tretiranja, jedno u vreme bubrenja pupoljaka a drugo u fazi roze pupoljka, nekim od preparata: Ciram, Bravo 500 SC, Dakoflo 720, Sillit 400 SC, Delan 700 WG, Balear 720 SC.

Važno je znati da svako prskanje po ostvarenju infekcije i pojavljivanju simptoma ne daje nikakve rezultate, već predstavlja „bacanje“ novca. Ukoliko se bolest javi neophodno je voćke održavati u što boljoj kondiciji i tokom vegetacije kvalitetno obavljati zaštitu protiv drugih bolesti i štetočina. Opadanje listova, koje je uzrokovano jačom infekcijom, i pojava mladog i novog lišća iscrpljuje voćku pa treba obaviti prihranjivanje azotom u rano proleće. Takođe, ukoliko postoje uslovi, treba zalivati biljke u toku vegetacije i izvršiti „proređivanje“ bresaka, odnosno, odstraniti plodove. Prilikom upotrebe sredstava za zaštitu, pridržavati se uputstva i propisanih koncentracija.

Mihailović Tamara dipl. ing.

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5463
Broj pregleda članka : 5232425

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...