KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 174 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

ROKOVI SADNJE

NAČIN PROIZVODNJE I PLANIRANA STRUKTURA PROIZVODNE GODINE. Sada je vreme setve semena ranog paradajza da bi dospeo rasad za sadnju u aprilu. Važno je napraviti pravi plodored za uzgoj povrća.


Rana prolećna proizvodnja:

III/IV do VII/VIII mesec - Rani paradajz

III/IV do XI mesec - Ranostasna paprika


Postrna proizvodnja VIII/IX do XI mesec:

Krastavac kornišon, boranija,karfiol, šargarepa,kupus.


Jesenje-zimska proizvodnja XI do II/III mesec:

Zelena salata,spanać,Crni luk,rotkvice.


-Setvu paradajza i paprike za proizvo - dnju rasada u srednje visokim plasteni- cima, bez dopunskog zagrevanja obavićemo u vremenu od 10-20 marta, a rasađivanje 10-20 maja ili raniju setvu u tople leje sredinom januara, čija bi sadnja pristigla početkom aprila. Proizvodnja rasada biće u dosta različitim uslovima i njoj se mora pokloniti velika pažnja ,jer od kvaliteta rasada zavisiće i prinos i kvalitet proizvoda.

Zemljište namenjeno za proizvodnju ranostasnih sorti paradajza i paprike treba dobro nađubriti zgorelim konjskim ili goveđim stajnjakom u količini oko 400kgr/ar.i 3kgr/ar NPK mineralnog đubriva i zaorati. Zatim izvršiti dezinfekciju zemljišta i provetravanje plastenika.

Pre postavljanja malč folije napravićemo redove i postaviti sistem „kap po kap“. Po završenoj sadnji preduzimaju se mere :

  • zalivanje,
  • prihranjivanje,
  • okopavanje ( ukoliko nije postavljena malč folija),
  • mera nega zaštite.

Kod paradajza se mora postaviti blagovremeno oslonac. a najčešće se koristi kanap (vezuje se u dno biljke bez zatezanja ), kolac ili špalir. Pri formiranju uzgojnog sistema oblika, obavezno je zakidanje zaperaka kada dostignu dužinu 3-6cm. I zakidanje vrha glavnog stabla posle formiranja 4-5 cvasti (sprata). Najbolje sorte paradajza su:Balkan f1, Atina fl, Marko f1, Luna f1 i koje mogu roditi 800-1200 kgr/ar.

Paprika ima niži prinos od paradajza (300-600 kgr/ar) isto kao paradajz dug period visokih cena, ali ostaje u plasteniku do novembra meseca, do jesenje - zimske sadnje povrća. Sorte koje treba sejati: Župska rana, Plamena, Balkan f1,Romana, Palanačka babura, Orijas, Cecilija i dr.

Berba paradajza počinje juna meseca i završava se početkom avgusta. U vreme berbe poslednjeg sprata paradajza izvršićemo setvu krastavca kornišona između dva kolca paradajza. U ovom načinu rada treba donje listova paradajza ukloniti čime stvaramo optimalan prostor za pravilan rast i razvoj kornišona.

Mere nege krastavca kornišona:

  • zalivanje,
  • prihrana,
  • zaštita,
  • regulisanje rasta.

U letnjoj postrnoj setvi (sadnji) možemo se opredeliti i za  neku drugu povrtarsku kulturu: kasni paradajz, karfiol, rana boranija ili šargarepa, biljne vrste čije vegeta cije završavaju do kraja oktobra.

Za jesenje-zimsku proizvodnju se pripremamo krajem avgusta i početkom septembra meseca, tako što u hladne leje na otvoreno zasejemo zelenu salatu, crni luk, rotkvice, koji stižu za rasađivanje novembra meseca kada vršimo i setvu spanaća u plasteniku. Prethodno otklonimo papriku i kornišone, zatim obradimo zemljište i izvršimo rasađivanje gore pomenutih biljaka kao i setvu spanaća.

Ove biljne vrste stižu za upotrebu od januara do marta meseca kada je najveći nedostatak svežeg povrća i najveći finansijski efekat.

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5467
Broj pregleda članka : 5245908

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...