KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 121 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

PRASAD

Prasad na sisi moraju ostvariti što viši dnevni prirast kako bi u momentu zalučenja imala odgovarajuću telesnu masu ali i dovoljno rezervi masti. U organizmu novorođene prasadi nalazi se samo 1-3% masti, a u vreme zalučenja je poželjno da se ova vrednost poveća na oko 15-17%.

Dnevni prirast prasadi na sisi, kreće se oko 150-190g dnevno. Vrlo retko je ova vrednost iznad 200g i to uglavnom u slučajevima gde je broj prasadi u leglu mali.

U malim leglima prasad ima dovoljno mleka i postiže visoke dnevne priraste, ali takvo stanje nije prihvatljivo zbog neracionalnog korišće- nja krmače. Zato se danas u literaturi govori isključivo o dnevnom prirastu legla pošto se pri tome podrazumeva da broj prasadi u leglu mora biti visok, kako bi se ostvario visok prirast. Podaci iz literature ukazuju na mogućnost ostvarenja dnevnog prirasta legla od 2 do 2,5 kg dnevno, a ponegde i 3 kg. To znači da dnevni prirast prasadi varira od 200 do 300 g , zavisno od broja prasadi u leglu.

Osnovni izvor hranljivih materija za prasad na sisi je mleko krmače. Mleko krmače sadrži za oko 50% više hranljivih materija u poređenju sa kravljim mlekom i zbog toga predstavlja kvalitetan, kompletan, ali ne uvek dovoljan, izvor hranljivih materija za podmirenje visokih potreba prasadi. Za kilogram prirasta prasadi potrebno je oko 3,7- 4 kg mleka. To znači da bi krmača koja doji 10 prasadi trebalo prosečno da daje 8-10 litara mleka dnevno da bi prirast prasadi bio oko 200-250g. Ovako visoka mlečnost se može postići adekvatnom ishranom samo kod krmača koje su selekcionisane na visoku proizvodnju mleka.

Za visoku proizvodnju mleka, krmača mora konzumirati adekvatnu količinu hrane, što često predstavlja nerešiv problem.

NUKLOSPRAY JOGURT, ODRŽIVA KONCEPCIJA PRIHRANJIVANJA

 

U praksi su obavljena sveobuhvatna testiranja, a rezultati su bili odlični. Na oglednim farmama iskazan je prosečan rast od 1-1,5 praseta više po odbiću, a unos suve materije bio je za 500 grama veći, pored mleka krmače. To je rezultiralo veću masu prilikom odbića. U tome se ogleda razlika između Nuklospray Jogurta i sličnih proizvoda. Ovaj proizvod zadovoljava energetske potrebe mladih prasića i smanjuje procenat uginuća. Ako prasad, pored majčinog mleka, konzumiraju i Jogurt kako pre, tako i posle odbića, lakše će se navići i nesmetano adaptirati na čvrsto hranivo.

Najčešći problem je obezbeđenje adekvatne količine kvalitetnih proteina pošto su potrebe u ovim hranljivim materijama ogromne. Za visoku proizvodnju mleka, hranom se mora obezbediti i do 1000 g proteina dnevno, odnosno preko 50 g lizina dnevno. Ovo se teško može obezbediti korišćenjem hrane sa 15-16% proteina i to je najčešći razlog smanjenja mlečnosti krmače, a time i smanjenog prirasta prasadi na sisi.

Smanjenje konzumacije hrane krmača u laktaciji često je posledica visoke temperature u prasilištu. Optimalna temperatura u prasilištu za krmaču iznosi 16-18 stepeni, što se teško postiže. Svako povećanje temperature iznad 20 ste - peni ima za posledicu proporcionalno smanjenje konzumacije hrane, što se odražava na mlečnost krmača i na intenzitet prirasta prasadi na sisi.

Zbog unapred iznetog, u prasilištu se moraju obezbediti optimalni uslovi mikro klime, jer se samo pod takvim uslovima može očekivati da krmače konzumiraju dovoljno hrane, što je preduslov visokog prirasta prasadi na sisi.

Korišćen tekst prof.dr.Stanimira Kovčina

Stručni saradnik za stočarstvo

Dipl.inž. Radiša Petrović

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5441
Broj pregleda članka : 5191967

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...