KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 60 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

MASLINOVO ULJE I ZDRAVLJE

Proces proizvodnje maslinovog ulja odvija se u dve faze. U prvoj fazi se zdravi plod masline drobi gnječenjem, a potom se u drugoj fazi ceđenjem smese zdrobljenih plodova cedi čisto maslinovo ulje. Hladno ceđenje je najčistija tehnologija obrade maslina. Maslinovo ulje se prema kvalitetu deli na nekoliko vrsta.

 

 

Ekstra devičansko

Ekstra devičansko maslinovo ulje (olio di oliva extravergine) dobija se nakon prvog ceđenja zdravog ploda masline, a kiselost (slobodne masne kiseline) mu ne prelazi 0,80 %. Uz zadovoljenje hemijskih parametara, ulje mora još proći organo - leptičku proveru i ne sme imati ni jedan miris koji nije svojstven ulju. Na primer "ekstra djevičansko maslinovo ulje oplemenjeno grančicom ružmarina" zapravo NIJE ekstra devičansko maslinovo ulje.

Devičansko

Devičansko ulje (vergine) se dobija nakon prvog ceđenja slabijeg ploda masline, pa mu je kiselost u odnosu na ekstra devičansko ulje nešto veća, ali sadržaj masnih kiselina ne prelazi 2 %.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje se dobija mešanjem rafiniranog ulja i određene količine ekstra devičanskog ulja koja služi poboljšanju boje i ukusa, a kiselost ovako proizvedenog ulja je oko 5 %.

Sansa ulje

Sansa ulje (olio di sansa) se dobija hemijskim izdvajanjem iz krutih ostataka ploda masline nakon ceđenja. Ovako proizvedeno ulje je slabijeg kvaliteta, ali se može koristiti za prženje.

Uloga maslinovog ulja u prehrani

Najzdravije od svih vrsta maslinovog ulja je ekstra devičansko ulje zbog jednostavnog ceđenja i filtriranja masnih kiselina prilikom proizvodnje. Nutricionističko ekstra devičansko ulje je izuzetno zdravo u prehrani, jer je bogato hlorofilom, lecitinom (prirodni antioksidans koji stimuliše metabolizam masnoća, šećera i belančevina), karotenom, polifenolom (antioksidans) i esencijalnim vitaminima A, D i K te vitaminom E.

Maslinovo ulje se lako vari, a pomaže u borbi protiv kancera, potpomaže rast dece te usporava starenje zbog visokog sadržaja antioksidansa koji blokiraju slobodne radikale. Dobro je za kosti i zglobove, kožu, jetra i creva. Takođe pomaže kod dijabetesa i čira na želucu.

Najveći značaj maslinovog ulja je blagotvoran uticaj na srce i krvne sudove, zbog visokog sadržaja mono nezasićenih kiselina, maslinovo ulje štiti HDL holesterol (dobri holesterol), a smanjuje loši holesterol (LDL).

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5468
Broj pregleda članka : 5251238

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...