KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 145 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

CELER-uzgoj

Celer (Apium graveolens) sadrži hranjive i korisne materije  u svim svojim delovima: korenu, stabljici, listovima, pa čak i u semenu. Zbog toga se ne treba čuditi njegovoj širokoj upotrebi u lečenju mnogih bolesti i tegoba.

Ako ste mislili da je celer namirnica novog veka, niste u pravu. Njegova istorija seže daleko u prošlost. U staroj Grčkoj u doba Homera celer je bio simbol lepote i veselja. Kasnije je u Rimu uzdignut kao simbol pobede, te je tako stao rame uz rame s lovorom i korišten je kao venac za pobedničke glave. Koliko je ova biljka bila popularna govori francuska uzrečica: „Ne treba se plašiti mukotrpnog puta do Rima zbog - ljubavi i celera". U našem narodu ova aromatična biljka rado se upotrebljavala kao afrodizijak. Divlji celer, koji je rastao uz močvarna staništa, postupno se kultivirao,danas posto je tri vrste :

  • beli,
  • zeleni i
  • celer s korenom nalik na repu.

 

NAČIN UZGOJA

-Celer podnosi oštru zimu te se tako uzgaja u vrtovima tokom cele godine. Koren ima specifični aromatični miris koji dolazi od eteričnih ulja kojima može zahvaliti svoju prepoznatiljivu aromu i ukus. Najviše korisnih materija nalazi se u svežem celeru ili tek isceđenom soku.

Za uzgoj celera najprikladnija su duboka, plodna, srednjeteška tla, neutralne do slabo kisele reakcije. Tlo bi moralo biti bogato humusom koji garantuje dobar kapacitet tla za vazduh i vodu.

Umerena kontinentalna klima sa prosečnim dnevnim temperaturama od oko 20°C uz dovoljne količine vlage u zemljištu i vazduhu najpovoljnija je za uzgoj celera.

Celer a ni ostale kulture iz porodice štitarki NE smeju se uzgajati na istoj površini 4 - 5 godina, razlog tome su zajednički štetnici koju ugrožavaju uzgoj. Pošto se celer u pravilu uzgaja iz presadnica, njegova sadnja sledi tek krajem maja ili junu, pa se na površini namenjenoj za sadnju celera pre toga može uzgajat neko ozimo ili proletno povrće ( salata, španać, matovilac, luk srebrenac ).

Rasad se može uzgajati na gredicama ili u kontejnerima dok kontejnerski uzgoj ima niz prednosti pa je stoga i zastupljeniji. Prednosti kontejnerskog uzgoja rasada:

Rasadnice uzgajane u kontejnerima imaju potpuno pravilan i jednak vegetacijski prostor što omogućuje ujednačen porast biljaka i visoku ujednačenost presadnica.

  • za uzgoj rasadnica koriste se gotovi supstrati dobrih vodovazdušnih odnosa, visoke vododržnosti i sadržaja hranjivih materija u pravilu neophodnih za potpun razvoj rasadnica. Supstrati za uzgoj su sterilizirani i ne sadrže uzročnike bolesti, štetnike i klijave semenke korova kojih zasigurno ima u svakom tlu.
  • omogućava se presađivanje sa supstratom na korenu kojeg dobro razvijene presadnice u potpu nosti  prerastu. Presađivanjem s grudvom supstrata na korenu biljke prelaskom na poljske uslove ne doživljavaju stres kao one presađene s golim korenom pa nastavljaju kontinuiran rast. Puno lakše i brže se primaju pa je podsađivanje gotovo nepotrebno. Takove presadnice u odnosu na one s golim korenom mogu se presaditi ako je to neophodno i na tlo koje nije optimalne vlažnosti, a presađivanje je moguće obavljati tokom čitavog dana što opet omogućava bolje korištenje postojeće opreme za sadnju, te sadnju na većim površinama u optimalnom vremenu.
  • presadnice uzgojene u kontejnerima  dospevaju ranije za berbu i u pravilu daje veće prinose u odnosu na presadnice golog korena uzgajene na gredicama
  • kontejnerski način uzgoja presadnica posebno je prikladan kod proizvodnje hibrida povrća kod kojih je zbog skupoće semena izuzetno važno da se iz svakog semena dobije kvalitetna presa dnica

Celer se može pikirati ili direktno sejati u kontejnere veličine lončića oko 30 cm3 . Direktno se može sejati pilirano ( kalibrirano i tretirano ) i pretklijano sjeme, a za pikiranje setva se vrši u sanduke iz kojih se presađuje u kontejnere veličine lončića 30 cm3 kad celer razvije prvi pravi list ( 4-5 nedelja nakon setve). Seme celera otežano bubri i klija pa je dobro ako se pre setve ono namoči u vodi temperaure 20°C na svetlu kroz dan ili dva. Celer bolje klija na svetlu nego u mraku.

Mikroklimatski uslovi pri uzgoju rasadnica

Da bi seme što brže proklijalo kontejneri se smeštaju  u komore za naklijavanje u kojima se održava optimalna temperatura / oko 25°C / uz potpunu zasićenost vazduha vlagom pomoću mikrorasprskivača koji sitnim kapljicama zapravo prave maglu. U komorama za naklijavanje kontejneri ostaju nekoliko dana da seme proklija. Nakon toga se premeštaju u grejane zaštićene prostore u kojima se održava ujednačena optimalna temperatura tokom dana i sve dok seme u potpunosti ne nikne uz održavanje vlažnosti supstrata. Nakon što mlade biljčice niknu i razviju prve kotiledonske listove temperaturu u zaštićenom pro storu treba sniziti na 18° ( ne više od 20°C ) s tim da noćna bude nešto niža ali ne ispod 12°C  uz redo vno prozračivanje i vlaženje supstrata. Takav temperaturni režim se održava uz prozračivanje i aktivno ventiliranje sve dok presadnica razvije 4-5 listova ondosno 10-12 nedelja nakon setve.

Način uzgoja rasadnica te nega izniklih biljčica

Kontejneri se u zaštićenim prostorima smeštaju tako da ne budu izravno na tlu već malo uzdignuti, što se postiže postavljanjem cigli ili kamenih blokova na tlo i na njih mreže od betonskog željeza ili drvene letve. Povišeni položaj omogućava brže i bolje zagrevanje, a vazdušni prostor ispod kontejnera ne omo gućava proraštanje korijena kroz otvor na dnu setvenog mesta, već će on u potpunosti preplesti u supstrat u kome se razvija čime će opet biti olakšano vađenje presadnica tokom presađivanja.

Supstrat tokom čitavog perioda uzgoja rasadnica treba održavati umereno vlažnim. Zbog relativno malog volumena setvenih mesta u kontejnerima zalvanje je neophodno obavljati ujutro, a tokom dana vlažnost održavati samo orošavanjem. Predvečer i tokom noći je poželjno da biljke ostanu neorošene. Za zalivanje najbolje je koristiti kišnicu sakupljenu sa samih objekata, vodu iz vlastitih bunara ili čistu vodu iz prirodnih vodotoka.. Izravno zalivanje negativno će uticcati na razvoj presadnica. Zalivanje presadnica se obavlja pomoću automatskih kišnih krila s rasprskivačima koji stvaraju izuzetno sitne kapi koje ne oštećuju mlade biljčice i ne zbijaju supstrat. Ako se zalivanje obavlja ručno nužno je koristiti također ruže za zaliva nje koje stvore izuzetno sitne kapljice. Automatskim sistemom za zalivanje moguće je po potrebi primeniti i neka lisna đubriva za prihranu kao što su Fertina P,  Kristalon i neka druga  zavisi od potreba kulture  Prihrana preko lista u proizvodnji presadnica se primenjuje kad se primeti gubitak tamnozelene boje, a što je često ako iz razloga nemogućnosti presađivanja u optimalnom stadiju razvijenosti presadnice moraju duže vreme biti u kontejnerima.

Korištenjem kvalitetnog tretiranog semena i uzgojem u steriliziranom supstratu zaštita presadnica od bolesti tokom kontejnerskog načina uzgoja uglavnom nije potrebna. No prije presađivanja presadnice je uputno preventivno tretirati nekim od kontaktnih fungicida kao što su Dithane M-45 u koncentraciji 0,2% ili fungicidima na bazi bakra kao što su Champion WP u koncentraciji 0,35% odnosno Kocide DF u koncentraciji 0,2%.

Nedelju dana pre planiranog roka presađivanja zaštićene bi prostore trebalo maksimalno otvarati kako bi presadnice došle u direktan kontakt sa sunčevim svetlom i na taj način se što bolje prilagodile ukupnom spektru sunčevog svetla koji ih očekuje nakon presađivanja u polju. Prije samog presađivanja supstrat mora biti umereno navlažen što će omogućiti lagano vađenje presadnica sa supstratom na korenu. Ako je supstrat prevlažan prilikom sadnje otpada s korena, a opet ako je presuh biljke će se lošije primiti u polju.

Faza razvoja Bolesti i štetočine Zaštita

Pre setve

Bolesti poleganja
rasada

Proplant 722-SL (0,15 %)

Pre setve

Suzbijanje korova

Glifomark ili    (4.0-6,0 l/ha)
Cosmic 36

Pre setve

Zemljišne štetočine

Force 0,5 G (12-15 kg/ha)

Suvo seme

Uskolisne i širokolisne
korovske vrste

*Dual Gold 960 EC (1,2 l/ha)
+ *Linar (2,0 l/ha)

Razvoj I do III
lista

Širokolisne korovske
vrste

*Linar (1,5 l/ha)

Razvijen treći
list, koren
dostiglo 30%
od krajnjeg
prečnika

Pegavost lista
Bela trulež
Pepelnica

*Balear 720-SC (2,0 l/ha)

*Score 250 EC +      (0,05 %)
*Topas 100 EC (0,3 %)

Razvijen treći
list, koren
dostiglo 30%
od krajnjeg
prečnika

Uskolisne korovske
vrste

*Focus ultra ili   (0,7 – 4,0 l/ha)
*Kletox (0,8 – 2,0 l/ha)

Energetska vrednost 100 g celera je mala - iznosi 14 kcal/59 kJ. Od toga je 0,69% proteina, 2,97% ugljikohidrata i 0,17% masti. Zanimljiva je činjenica da se žvakanjem ove biljke troši više kalorija nego što ga ima sama biljka, te se kao takva preporučuje u raznim popularnim dijetama. Odličan je izvor kalija (koji je esencijalan za ravnotežu pH nivoa u telesnim tečnostima; ima važnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska, očuvanju koštane mase, radu nervnog sistema, srca, bubrega te mišićnih i adrenalnih funkcija), vita mina C (koji pomaže kod virusnih i bakterijskih infekcija, prehlada, astma, alergija, srčanih bolesti...), vitamina B1 (koji je odgovoran za normalno funkcioniranje nervnog sistema). Osim navedenoga, u celeru su pronađeni natrij, kalcijum, belančevine, folna kiselina...

Sirovi celer vrlo je delotvoran kod bubrežnih kamenaca jer deluje kao diuretik. Takođe, snižava krvni pritisak, smanjuje nivo šećera u krvi i nivo holesterola.

Za stres i njegovo „lečenje" nutricionisti preporučuju upravo ovu namirnicu. U farmaciji njegove semenke   se koriste u pripremi lekova za smirenje. Napitak sveže isceđenog soka korena, listova i stabljike odličan je lek u ranim fazama gihta i reumatizma,a preporučuje se i osobama sklonim debljanju. Natrij-kompleks pomaže u ublažavanju želudačne kiseline te tako deluje povoljno na probavu i smanjuje nadutost. Celer možemo upotrijebiti u lečenju astme - tako se u narodnoj medicini pripremaju bomboni od gusto kuvanog celera uz dodatak nepročišćenog šećera, koji smiruju kašalj. Zbog visokog sadržaja eteričnih ulja i ostalih korisnih sastojaka, celer deluje antibakterijski i antimikotički u sluznicama crijeva i mokraćnih putova.

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5458
Broj pregleda članka : 5223289

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...