KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 36 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

FUTOŠKI KUPUS

 

alt15. FUTOŠKA  KUPUSIJADA - 25.oktobar 2014. godine. Kiseli i sveži kupus iz Futoga koji proizvode povrtari, članovi Udruženja „Futoški kupus", je prvo povrće u našoj zemlji

sa sertifikatom geografskog porekla. Pod nazivom Futoški kupus će moći da se prodaje samo onaj koji se odgaja u Futogui nosi oznaku svog porekla.Nenad Novaković, direktor sertifikacione kuće „Organik kontrol sistem" u Subotici, kaže da su Futožani sertifikaciju počeli pre pet godina i da su puno radili i strpljivo čekali izmene i dopune zakona.Futoški kupus će pod tim imenom moći da se prodaje samo ako su ga proizveli određeni proizvo - đači.Suština oznake i sertifikacije geografskog porekla je u elaboratu koji dokazuje karakteristike povrća,a koje ne poseduje kupus proizveden na drugom mestu.

 

Sertifikat će uliti više poverenja kupcima koji će biti     sigurni da su kupili originalni kupus iz Futoga  kaže Nenad Novaković.

„Organik kontrol sistem" je prema elaboratu prekontrolisao grupu proizvođača i na kraju će biti kontrolisano kiseljenje kupusa. Ako u elaboratu piše da je kupus minimalno težak dva kilograma, a maksima- lno četiri, svaki teži i lakši ne može biti sertifikovan.

Postoje dva veoma bitna uslova za pokretanje pitanja registarcije geografske oznake i sertifikacije proizvoda:

  • poznat proizvod,
  • tipičan (spečifičan) za dato geografsko područje.

Ovaj varijetet kupusa se proizvodi isključivo u ataru sela Futog, jer su proizvođači uspeli da sačuvaju seme ovog povrća. Udruženje Futoški kupus je i formirano da bi se zaštitio ovaj proizvod, pa su ušli u postupak registracije i izrade elaborata, tj. specifikacije proizvoda. Elaborat sadrži kompletan opis uslova i načina proizvodnje, zatim hemijskih, fizičkih i senzornih karakteristika proizvodnje i drugih elementa koji definišu futoški kupus kao proizvod sa geografskim poreklom. Svaki proizvođač koji želi da bude ovlašćeni korisnik imena porekla Futoški kupus, mora da ga proizvede tako kako je opisano u elaboratu.Proizvodi sa oznakama geografskog porekla su cenjeni, posebno u Evropskoj Uniji i nakon certifikacije i futoški, posebno kiseli, kupus mogao bi da postane izvozni brend ovog kraja i naše države.

ERSTE BANK - podržala je napore udruženja, jer prave vrednosti se prepoznaju. Na taj način je potpomogla sertifikaciju i osnažila odluku vrednih članova udruženja da istraju na tom putu.Svojim uslugama ERSTE BANK je i olakšala rad članova udruženja, omogućila im je korištenje NETBANKING-a i povoljnih plasmana sredstava za kupovinu mašina za obradu zemljišta, preradu kupusa, semena ...

NetBanking minimizira potrebu dolaska u Banku jer ćete lako i bez posebnog kompjuterskog predznanja sami obavljati svoja bankarska plaćanja prekointerneta za samo nekoliko minuta.

Prednosti korišćenja usluga elektronskog bankarstva:

  • Mogućnost on-line upita o stanju po računu
  • Ušteda novca – niža tarifa i preko 20%
  • Ušteda vremena – raspoloživost 24/7
  • Jednostavnost i manje papirologije
  • Brzina, kvalitet i sigurnost obavljanja platnog prometa

Futoški kupus je autohtona domaća sorta, sa karakterističnim tankim listovima i nervaturom. Ima malu energetsku vrednost, ali široku lepezu mineralnih materija i vitamina. Sa sadržajem od preko pet odsto šećera u suvoj materiji, ovaj kupus se odlično kiseli i predstavlja izuzetno koristan sastojak za spravljanje različitih vrsta jela-kaže dr Janko Červenski iz  Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.
U Udruženju „Futoški kupus" kažu da su oznaku o geografskom poreklu registrovali u Zavodu za intelektualnu svojinu u Beogradu još 2008. godine. Predsednik Udruženja Goran Puača objašnjava da je reč o tradicionalnoj, a ne organskoj proizvodnji.
Nadamo se da će naš trud i rad prepoznati i država i da će više raditi na promociji nacionalnih proizvoda.Pored lokalnog tržišta snabdevamo i veliki broj kupaca u Evropi. Izvozili smo kupus čak i u vreme sankcija  ističe  Goran Puača.U Futogu kažu da je zbog brze hrane domaća počela da gubi bitku, iako je sarma od njihovog kupusa jedno od najomiljenihjih jela širom sveta. Svoj poljoprivredno  prehrambeni proizvod sa geografskim poreklom žele da promovišu ne kao običan,već kao način zdravog života i nosio ca tradicionalnih vrednosti i razvoja turizma u Futogu.
Udruženje ima preko sto članova, a u proces sertifikacije i oznake geografskog porekla uključeno je oko 30 Futožana. Na naš proizvod biće stavljene markice i očekujemo ubuduće bolji tretman i veći podsticaj države, najviše kroz edukaciju potrošača - zaključuje Goran Puača.

Prema rečima Radeta Ćuluma, koji već više godina uspešno plasira oko 1.000 tona kiselog kupusa kod nas i u svetu, setrtifikat će doneti više reda u prometu.Ovaj ugledni proizvođač oko 20 odsto svog kiselog  kupusa plasira u inostranstvu u vakuum pako vanjima i specijalnim buradima u frigo-kontejnerima, nosivosti oko 15 tona, sa temperaturom od dva do pet stepeni Celzijusa. Ali često nailazi na veliku nelojalnu konkurenciju onih koji zloupotrebljavaju nedovoljnu obaveštenost potrošaća pa im prodaju različite sorte i hibride iako se radi o neuspešnim imitacijama Futoškog kupusa.

RECEPT ZA FUTOŠKU SARMU:

Potrebno:
- 500 gr goveđeg i svinjskog mlevenog mesa
- 1 šolja pirinča
- 3 glavice belog luka
- suvo meso
- slanina
- so, biber, vegeta, majčina dušica, bosiljak
- listovi kupusa

Priprema:
Samleveno goveđe i svinjsko meso dobro izmešati sa pirinčem i ostalim sastojcima. Začiniti po ukusu i staviti da odstoji. U veću zemljanu posudu dodati malo ulja, a iseckani kupus posuti po dnu.Poređati suvo meso, slaninu, suva rebra... Preko toga ređatai uvijene sarme koje bi trebalo uvek okrenuti prema gore da se ne bi otvorile prilikom posluživanja. Sve poklopiti listovima kupusa, naliti vodom, ubaciti nekoliko zrna bibera i ostaviti da "krčka“ tri do četiri sata.


SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5456
Broj pregleda članka : 5216056

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...