KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 95 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

SADNJA VOĆA

Najčešće greške prilikom sadnje voćaka.Jesenja sadnja voćaka obavlja se tokom oktobra i novembra, kada su temperature vazduha iznad nule i kada zemljište nije smrznuto.Jedna od značajnih karika u lancu mera za uspešno gajenje voćaka je i pravilna sadnja.

Nepravilna sadnja je često uzrok slabog napredovanja voćaka, pa čak i neuspehu u voćnjaku.

 

Najčešće greške koje se čine prilikom sadnje voćaka u rupi su: ·

  1. rupe se kopaju kasno i nisu dovoljno velike,
  2. sadnice se ne pripremaju na odgovarajuci način,
  3. sadnice se sade duboko,
  4. koren sadnice se ne zatrpava odgovarajućom zemljom,
  5. nepravilno se dodaju mineralna djubriva,
  6. nepravilno se dodaje stajnjak,
  7. ne obavlja se obavezno zalivanje posle sadnje,
  8. u hladnim krajevima gde preti golomrazica ne nagrće se zemlja oko sadnice.

Ako se sadnice sade u rupe, treba ih kopati bar mesec dana pre sadnje, posebno na težim zemljištima. Dimenzije rupe su prečnika 100-120 cm i dubine 60 cm. Pre sadnje sadnice treba pregledati i oštrim makazama odrezati oštećene delove korena uspravno na pravac pružanja korena. Na taj način se pravi najmanja rana. Tako pripremljene sadnice trebalo bi držati 24 časa u smeši balege i ilovace, ili u vodi da bi se osvežile.

Posebno je važna dubina sadnje. Da bi se obezbedila pravilna dubina voćke ne bi trebalo saditi bez sadne daske, a ako je nema u istu svrhu može poslužiti i duža drška lopate.Pre sadnje sadna daska treba da se postavi vertika lno, bez obzira na pad terena.Sadnice treba posaditi tako da zona korenovog vrata bude u visini gornje ivice sadne daske. Sla ganjem zemlje, na koje treba računati, korenov vrat će doći u visinu nivoa zemlje.Mesto kalemljenja ne sme biti u zemlji nego desetak centimetara iznad površine zemljišta.
Praksa je pokazala da je za uspešno primanje sadnica važno da koren povređen prilikom vadjenja u rasadniku bude zatrpan samo oranicom koja ne sme da se đubri prilikom sadnje. U tu svrhu, površina humke u sredini rupe treba pre sadnje da se pokrije sa nekoliko centimetara oranice.Na ovaj sloj oranice,u skladu sa visinom sadne daske postavlja se koren voćke, koji takođe treba zatrpavati neđubrenom oranicom. Posle sadnje obavezno je zalivanje voćke.
Mineralna đubriva treba dodavati samo prema savetu poljoprivrednog stučnjaka,(jer je obavezno potre bna analiza zemljišta).Ona se moraju dobro izmešati sa zemljom.Da bi se to postiglo,zemlja kojom će se zatrpavati rupa sa oraničnog sloja treba da se razvuče u sloju debljine 10 cm, a zatim se po tom sloju raspe odgovarajuće đubrivo. Prilikom zatrpavanja rupe, ona će se pomešati sa zemljom.
Stajnjak ne sme da se stavlja na dno rupe. Poluzagoreli stajnjak se dodaje po završenoj sadnji oko sadnice u vidu prstena, a zatim se pokrije slojem zemlje.
Bez obzira na to kolika je vlažnost zemljišta u koju se sadi, posle zatrpavanja sadnice treba obavezno dobro zaliti, sve dok se na površini ne pojave mehurići. Posle zalivanja obavezno treba nagrnuti suvu zemlju.
U krajevima gde preti golomrazica, posle sadnje oko sadnice treba napraviti humku visine 20-30 cm, da bi se koren tek posadjene voćke zaštitio od niskih zimskih temperatura. Humku treba u proleće razgrnuti. Da bi se formirala krošnja, sadnica se orezuje tek u prolece pre kretanja vegetacije. Nakon sadnje, ako se ne pravi humka, u jesen treba napraviti zaštitu oko voćke i zaštititi je od zečeva i ostale divljači.

PSSS Pirot Mimica Kostić-Đorđević dipl.ing.

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5455
Broj pregleda članka : 5212057

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...