POSETIOCI

Imamo 76 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

KOKE NOSILJE

Pre pronošenja prvih jaja, (10-15 dana) kokoške se prebacuju iz objekta za odgoj u objekat za eksploataciju. Na nekim farmama eksploatacija se nastavlja u objektima na kojima je obavljen odgoj kokošaka. Pronošenje koka kod većine teških hibrida počinje u 23 ili 24 nedelji starosti, dok kod lakog hibrida između 17-19 nedelje u zavisnosti od tehnologije odgoja. Na farmama za eksploataciju, objekti pored opreme za pojenje, hranjenje, grejanje, hlađenje moraju posedovati i gnezda. Gnezda se postavljaju ili uz bočne strane unutrašnjosti objekta ili po sredini farme. Gnezda se prave najčešće od poncinkovanog lima radi lakšeg održavanja. Neophodno je da jedno gnezdo ide na 4-5 kokošaka nosilja. Potrebno je radi efikasnijeg korišćenja prostora gnezda praviti u više nivoa, najčešće 2-3 sprata sa postoljem i odmaralištem koje se nalazi ispred svakog gnezda. Ova odmarališta izrađuju se uglavnom od drvenih gredica debljine 3-5cm.
Napajanje koka obavlja se uglavnom „nipl“ pojilicama. Na svaku pojilicu poželjno je imati oko 5 koka. Pojilice u novije vreme imaju hvataljke za vodu koja eventualno može curiti iz pojilice. Hvataljka vode je plastična činija koja skuplja višak vode i tako sprečava kvašenje prostirke. Nipl pojilica spušta vodu direktno na kljun kokoške u momentu dodira. Pojilice su postavljene iznad nivoa glave kokoške i nalaze se na dugačkoj cevi koja horizontalno ide celom dužinom farme, a povezana je sa centralnim rezervoarom koji se nalazi izvan prostora za držanje kokošaka. Ovaj rezervoar za vodu povezan je sa dozatorom za aplikaciju lekova putem vode.
Hranilice za kokoške su odvojene od hranilica za petlove. Na taj način se onemogućuje da petlovi uzimaju hranu iz hranilica za kokoške. Time se sprečava prekomerna težina petlova, a samim tim i bolja oplodnja i veća volja petla za skokom na koku. Hranilice, kao i pojilice nalaze se na dugoj cevi, duž celog objekta. Centralni rezervoar za koncentrat nalazi se izvan dela za držanje koka. Hranu iz rezervoara u cevi potiskuje pužasti transporter koji u kratkom vremenu distribuira hranu u sve delove farme. Ovo je važno zbog eventualnog gomilanja kokošaka na prvim hranilicama.
Grejanje objekta obavlja se najčešće električnom energijom (kaloriferima) ili gasnim grejalicama okačenim na sajle ili postavljene na odgovarajuće postolje. Ventilacija objekta vrši se ventilatorima. Najefikasniji sistem za provetravanje je tunelski koji omogućuje optimalnu razmenu vazduha (spolja-unutra).
PSSS Mladenovac   Radovanović Branislav, dipl.ing.

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 30
Sadržaj : 5265
Broj pregleda članka : 4861850

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Gamzigrad predstavlja rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija (Gaius Valerius Maximianus Galerius; 293-311. g.), zeta Dioklecijanovog. Po majci Romuli

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...