KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 126 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

ZIMSKA REZIDBA VOĆA

Voćku režemo kako bismo dobili redovnu i kvalitetnu rodnost, a učinak rezanja se poznaje po rodnosti. Rodnost se ne odnosi samo na rod u tekućoj godini, već na rodnost u kontinuitetu kroz čitav životni vek voćke (20-25 godina).

Dakle, osnovni cilj rezidbe je obnavljanje rodnog drveta s vegetativnim pupoljcima, razmještaj grana tako da se nesmetano osvjetljava unutrašnjost krune i lista naročito na donjim delovima voćke a sve u zavisnosti od vrste,sorte i uzgojnog oblika!

Svaka voćna vrsta ima svoje specifične zahteve u rezidbi sobzirom na podlogu i uzgojni oblik. Prema životnom dobu razlikujem:

1/ rezidbu mladih voćaka, koja je usmerena na formiranje uzgojnih oblika          2/ rezidbu rodnih voćaka koja je usmerena na regulaciju vegetativnog i reproduktivnog razvoja, odnosno osiguranje redovne rodnosti i visokog kvaliteta plodova.

Zimsku rezidbu mladih voćaka svodimo na najmanju moguću meru. Uglavnom se proređuju jednogodišnji mladari pri vrhu skeletnih grana i ukla njaju neke jače suvišne grane koje imaju nepoželjan položaj. U formiranju poželjnija je letnja rezidba dok je zimska rezidba poželjnija kod već formiranih rodnih voćaka.

Pre rezidbe voćku treba dobro pregledati, uočiti raspored skeletnih grana kao i odnos rodnih grančica i mladara sa vegetativnim pupoljcima. Sama voćka nam govori gde, kako i koliko treba rezati. Najvažnije je naučiti uočiti vodilju ako postoji , uočiti skeletne grane zatim jednogodišnje i kao poslednje proređujemo rodne grančice. Po pravilu se grane odstranjuju do kraja ,ne prikraćuju se. Skraćivanje grana se prevodi na granu nižeg reda.
Na razgranavanje se može uticati i povijanjem izbojaka u različiti položaj.
Izbojci koji rastu uspravno imaju jače naglašen vegetativni rast od povijenih izbojaka.Na jače povijenim izbojcima usporen je vegetativni rast,a povećano zametanje cvetnih pupova i rodnost.Ako se pretera s povijanjem,voćka če se brže iscrpiti jer neće razviti dovoljno obrastajučih izbojaka,koji nose više lišća i koji su potrebni za skupljanje hranjivih materija,(ugljenihhidrata),te poslužiti za zamenu izrođenih izbojaka.Stoga je potrebno provoditi umereno,yavisno od bujnosti voćke,svrsishodno povijanje.

Proređivanjem se može bolje održavati dobra ravnoteža između rasta i rodnosti voćaka.Ako su voćke bujne,biće uglavnom potrebno rezidbom proređivati suvišne grane,grančice i izbojke.Uopšte se kod voćaka najpre provodi proređivanje suvišnih delova krošnje i to idući od vrha krošnje.Pre svega je potrebno odstraniti sve grane i izbojke koji rastu prema unutrašnjosti(središtu) krošnje i koji krošnju nepotrebno zasenjuju.Potom se proređuju suvišne grane i izbojci,koji su usmereni prema periferiji krošnje.AUTOR:Tonić Dejan dip.inž.polj.

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5455
Broj pregleda članka : 5212667

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...