KATALOG AIT BROJ 17

POSETIOCI

Imamo 101 gostiju na mreži

TUPANJAC MD - FUTOG

PETKUS Balkan d.o.o.

KOMPANIJE PRIJATELJI

VIKEND U VOJVODINI

LUDOŠKO JEZERO

Opširnije...
 
GORNJE PODUNAVLJE

Opširnije...
 
GIBRALTAR NA DUNAVU

Opširnije...
 
LABUDOVO OKNO

Opširnije...
 
HLEB NAŠ ...

Opširnije...
 
SREMSKI KARLOVCI

 

Opširnije...
 
"ZELENI DVOR "

Opširnije...
 
DOĐITE KOD PRIJATELJA

Opširnije...
 
Baner

Baner

GOJI BOBICE

U zadnjih nekoliko godina goji bobice su munjevito osvojile europsko i američko tržište. Stižu s Himalaje gde za njih već znaju vekovima te ih koriste i kao sastojak ne samo u mnogim receptima, već i u medicini zbog njihovih izvrsnih osobina. U Aziji ih čak nazivaju „crvenim dijamantima“. Goji ili vučje bobice (Lycium barbarum) je grmolika biljka koja naraste od 1 do 3 m u visinu. Postoji vrsta L. chinense koja se najviše uzgaja na jugu Kine i nešto je niža, a Lycium barbarum se više uzgaja na severu, ponajviše u pokrajini Ningxia Hui i nešto je viša.

Plod je narandžasto crvene boje dužine od 1 do 2 cm, duguljastog oblika. U svakoj je bobici od 10 do 60 semenki. Bobice zreju od jula do oktobra. Zbog brze oksidacije one se ne beru, već se tresu s grana i zatim suše. Mogu se jesti sirove, ali brzo oksidiraju pa se najčešće u trgovinama kupuju sušene čiji slatki okus podse - ća na grožđice ili se mogu nabaviti u obliku čaja i soka. Njihov najveći izvoznik i uzgajivač je upravo Kina.

Zanimljivo je da su u Engleskoj prisutne od kraja 18.  veka kada ih je u svoju domo- vinu donio Archibald Campbell, vojvoda of Argylla kada su dobile još jedan naziv Duke of Argyll's Tea Tree (čajevac) te su bile prihvaćene i kao ukrasna i jestiva biljka. Tek početkom 21. veka započela je njihova nagla  popularnost kao supernamirnice, odnosno namirnice koja je toliko nutritivno bogata da rezultati medicinskih istraživanja navode njezine potencijalne pozitivne zdravstvene učinke.

 

Koja su svojstva goji bobica?

Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava koriste se u tradicio nalnoj kineskoj medicini od pamtiveka. „Zapadni“ svet ih je „otkrio“ zadnjih desetak godina i svrstao ih u supernamirnice.

Zašto?

One se nalaze na prvom mestu američke lestvice ORAC (Oxygen  Radical Absor - bance Capacity).To je lestvica koja meri antioksidacijska svojstva hrane. Što je položaj na lestvici viši, hrana ima veću sposobnost uništavati slobodne radikale koji, ako su slobodni i ako dolazi do njihovog gomilanja, narušavaju zdravlje, ubrzavaju proces starenja, a time posta- jemo podložniji nizu degenerativnih promena.

Goji bobice u 100 grama imaju fantastičnih 25.300 jedinica, u usporedbi sa šljivama koje su na drugom mestu i u 100 grama imaju „samo“ 5.770 jedinica. Zbog toga se smatraju najboljom hranom za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja.

Sadrže 68% ugljenih hidrata,12% proteina,10% vlakana i 10% masti tako da u 100 grama ima 370 (kilo) kalorija.

Što sve sadrže goji bobice?

Ne samo što imaju izuzetno velikukoličinu vitamina C i gvožđa (U 100 grama bobica ima 11 mg gvožđa, što je najveći izvor gvožđa u nekoj biljci), sadrže mnoštvo nutrijenata i fitokemikalija, tj. fitonutrijenata (koji hrani daju boju, ukus, miris i druge osetilne karakteristike i nemaju prehrambenu, već pozitivnu funkcionalnu vrednost za ljudski organizam u smislu zaštite od bolesti i preventive), kao što su:

- 18 amino kiselina (od kojih je 8 esencijalnih koje su nužne za život)

- 6 esencijalnih vitamina (kao što su: riboflavin /vitamin B2/, vitamin B1, C vitamin)

- 21 mineral (kao što su željezo, cink, selen, kalcij, kalij)

- 8 polisaharida i 6 monosaharida

- 5 nezasićenih masnih kiselina od koji je važno spomenuti linolnu i alfa-linolensku kiselinu koje su neophodne za pravilno funkcioniranje mozga i živčanog sustava

- beta-sitosterol (koji reducira razinu kolesterola) i ostale fitosterole

- 5 karotenoida (beta-karoten, zeaksantin, lutein, likopen, kriptoksantin, ksantofil)

- mnoštvo fenolnih pigmenata koji imaju antioksidacijska svojstva.

Goji bobice imaju veliku snagu u borbi sa slobodnim radikalima!

Količina ORAC (jedinica kojom se meri količina antioksidantneih jedinica u proizvodima ) pokazuje da je najveća vrednost kod goji bobica.

GOJI                           25.300

aronija                        16.100

suve šljive                    5.100

suvo grožđe                2.830

borovnica                    2.300

SAVETI DELTA AGRARA

NAJBOLJE

 

 

 

Kursna Lista

Medijski sponzori

http://agrodan.org/templates/rhuk_milkyway/images/mw_joomla_logo.png

Vremenska prognoza

PREGLED

Članovi : 11
Sadržaj : 5458
Broj pregleda članka : 5220502

VIKEND ZA VAS

SREBRNO JEZERO

Opširnije...
 
BANJA "ŽDRELO"

Opširnije...
 
RUJ I ZVONAČKA BANJA

Opširnije...
 
OPLENAC

Opširnije...
 
TREBINJE, MANASTIR TVRDOŠ

Opširnije...
 
GAMZIGRAD

Opširnije...
 
VRMDŽA 21.12 2012.

Opširnije...
 
TARA - VAŠ SAN

jezero perucac pogled planina tara

Opširnije...